Zatrzymać uczniów razem w szkole - RESIST

Projekt RESIST jest realizowany przy wsparciu finansowym uzyskanym z Komisji Europejskiej  w ramach programu  Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie.

Projekt RESIST ma na celu zapobieganie problemom związanym z przedwczesną rezygnacją uczniów z kształcenia zawodowego.

W ramach projektu stosuje się nowatorskie podejście do zapobiegania rezygnacji uczniów z dalszej nauki. Opiera się ono na podejściach edukacyjnych stosowanych w Niemczech, Finlandii, Hiszpanii, Polsce oraz na przedsiębiorczym sposobie kształcenia i szkolenia stosowanym przez lidera projektu – Business Development Friesland z Holandii.

Projekt koncentruje się bezpośrednio na problemie braku współpracy między instytucjami kształcenia zawodowego a małymi i średnimi przedsiębiorstwami, na znalezieniu oraz wypromowaniu sposobów rozwoju tej współpracy co ma wpływ na ograniczenie liczby uczniów rezygnujących z kształcenia zawodowego przed jego ukończeniem.

W ramach projektu zostanie opracowany podręcznik, który ma pomóc w organizowaniu wydarzeń, podczas których uczniowie, nauczyciele, przedsiębiorcy i pracownicy będą mogli kontaktować się ze sobą, zawiązywać i budować wzajemne relacje. Tego rodzaju wydarzenie może sprowokować interakcję między poszczególnymi grupami i w ten sposób zmniejszyć liczbę uczniów przerywających naukę dzięki zapewnieniu im lepszego zrozumienia ich przyszłości w życiu zawodowym.

Instytucje realizujące projekt

Business Development Friesland , Holandia (lider projektu)
BFW, Competence Center EUROPA, Niemcy
Junta de Extremadura, Ministry of Education, Hiszpania